شاخصه های بهترین روغن موتور : احتمالاً شما نیز در زمان مراجعه به تعمیرگاه و فروشگاههای تعویض روغن موتور خودرو، به جای توجه به کارکرد و هماهنگی روغن با خودرو به تبلیغات فروشنده، قیمت، نوع برند و مارک روغن موتور وغیره توجه میکنید. در حالی که اگر اطلاعات لازمه را در این زمینه داشته باشید، به شاخصه های مهم برای خرید آن توجه خواهید کرد.
تعویض روغن موتور خودرو جزو ضروریترین و مهمترین اقداماتی است که حتماً باید در رسیدگیهای دورهای خودرو انجام داد. در واقع روغن موتور با کیفیت و تعویض به موقع آن برای سالم ماندن موتور خودرو، افزایش عمر مفید اتومبیل و جلوگیری از دردسرهای آینده ضروری میباشد. اما برای کسب این هدف سؤالات زیادی از قبیل؛ چه نوع روغن موتوری برای خودرو مناسب است؟ مهمترین ویژگی روغن موتور خودرو چیست؟ بهترین زمان برای تعویض روغن موتور چه موقعی است؟ وغیره ذهن رانندگان را مشغول کرده است.
در این مطلب از روغن سیتی قصد داریم که ضمن ارائه توصیههای کاربردی و مهم در هنگام خرید روغن موتور خودرو، به مهمترین شاخصه های بهترین روغن موتور نیز اشاره کنیم.
شاخصه های بهترین روغن موتور بازار
در ادامه با 3 مورد از ویژگیهای یک روغن موتور خوب آشنا میشوید:
1. شاخص گرانروی بالا
شاخص گرانروی یا ویسکوزیته در اصل مقاومت سیالات در برابر جریان است. گرانروی بیشتر به معنای جریان کندتر و سیال غلیظتر است. به منظور اطلاع از کیفیت روان کننده، توجه به ویسکوزیته آن در دماهای مختلف بسیار مهم است، بدین منظور شاخص ویسکوزیته توسط E.Dean و G.Davis در سال 1929 معرفی شد.
ویسکوزیته با درجه حرارت تغییر میکند تا از عملکرد در هر شرایط اطمینان حاصل شود. بنابراین، شاخص ویسکوزیته توانایی روغن موتور برای مقاومت در برابر جریان در دماهای بالا را اندازه گیری میکند. معمولا در روغن موتورهای معمولی برای اینکه بتوانند شاخص ویسکوزیته را تغییر دهند و به بسیاری از خواص دست یابند، از افزودنیهای روغن موتور استفاده میکنند.
نحوه تشخیص ویسکوزیته روغن
اما مراقب باشید روغنهای گیربکس شماره SAE متفاوتی دارند. به عنوان مثال، روغن گیربکس 75W90 ویسکوزیته بالاتری نسبت به 15W40 ندارد.
کنترل درجه گرانروی با شاخص API
رتبه خدمات روغن خودروهای سواری و خودروهای تجاری توسط موسسه نفت آمریکا(API) طبقهبندی شده است. این شاخص درجه ویسکوزیته یا گرانروی مورد نیاز برای موتور خودروی شما را مشخص کرده و تأیید میکند که این روغن دارای استانداردهای کیفیت میباشد. برای کنترل درجه گرانروی با شاخص API، از مشخصات دو حرفی استفاده میکنند. حرف اول به دو مورد زیر تقسیم میشوند:
- S برای موتورهای بنزینی
- C برای موتورهای دیزلی
حرف دوم مشخصات نشان دهنده کیفیت آن است. کمترین کیفیت A است و هر حرفی بعد از A نشان دهنده کیفیت بهتر است. به عنوان مثال روغن API SN بهتر از API SJ است.
شاخص ACEA
این شاخص استاندارد، برای خودروهای اروپایی تعریف شده است و روغنها را در یک سری آزمایشها مورد بررسی قرار میدهد تا در صورت تغییر قوانین جدید، فناوریهای جدید یا دلایل دیگر، به روز شوند. شاخص ACEA روغن موتور را به 3 دسته زیر تقسیم میکند:
- A/B: برای موتورهای بنزینی یا دیزلی، که اگر روغن موتور هم برای موتورهای دیزلی و هم بنزینی مناسب باشد، میتوانند ترکیب شوند. برای مثال، A3/B3 یا A3/B4.
- C: برای روغن موتورهای سازگار با کاتالیزور، که عمر فیلتر DPF (افزودنی فیلتر ذرات دیزل) را نیز افزایش میدهند.
- E: موتورهای دیزلی سنگین
2. پایداری حرارتی
یکی دیگر از ویژگیهای مهم که یک روغن موتور خوب باید داشته باشد پایداری بالای دمای آن است. روغن موتور خوب باید بتواند موتور را در دمای پایین روشن کند و در دمای بالا پایدار باشد. در غیر این صورت پایداری حرارتی ضعیف میتواند منجر به از بین رفتن موتور شما به دلیل گرانروی زیاد شود.
3. پایداری اکسیداسیون
یکی دیگر از ویژگیهای مهم که یک روغن موتور خوب باید داشته باشد پایداری اکسیداسیون است. منظور از اکسیداسیون، واکنش شیمیایی است که بین روغن روانکننده و اکسیژن اتفاق میافتد. در صورت افزایش میزان اکسیداسیون، نه تنها عمر روغن موتور یا روان کننده کاهش مییابد؛ بلکه ویسکوزیته بالایی در روغن ایجاد میکند که منجر به تولید لجن میشود. برای اینکه موتور شما به درستی کار کند، باید روغن موتوری را انتخاب کنید که از ترکیب با اکسیژن خودداری کند. به این ترتیب، موتور اتومبیل یا دوچرخه شما بدون آسیب میماند و روان کننده میتواند برای مدت زمان طولانی کار کند.
وظایف روغن موتور در خودرو
همانطور که میدانید موتور یک بخش مهم از خودرو است که باید به سلامت آن و روغنی که خریداری میکنید، اهمیت دهید. قطعات فلزی موتور در فاصله کم از یکدیگر قرار گرفتهاند. همین موضوع باعث شده که هنگام استفاده از ماشین، این قطعات با یکدیگر در تماس باشند. این موضوع میتواند در دراز مدت باعث ساییدگی و خوردگی این قطعات شود. برای برطرف کردن این موضوع بهتر است که از روغن موتور مرغوب استفاده کرد تا یک لایه نازک رقیق روغن بین این قطعات باشند تا از آسیب به قطعات موتور ماشین جلوگیری شود.
- جلوگیری از زنگ زدگی قطعات فلزی
- افزایش عمر مفید موتور خودرو
- کاهش سر و صدای موتور ماشین
- کاهش قدرت ضربه وارده به یاتاقانها و سایر قطعات موتور
- آب بندی فواصل میان رینگهای پیستون و بدنه سیلندر و سایر فواصل قطعات
- خنک کردن قطعات موتور خودرو و خارج کردن حرارت ایجاد شده در موتور
- خارج کردن گرد و خاک، دوده، مواد خارجی و ذرات ناشی از سایش قطعات موتور
- معلق نگه داشتن ذرات ریز دوده و سایر مواد خارجی
نحوه تشخیص کیفیت روغن موتور
روغن موتور هم مانند همهی اقلامی که در بازار هستند، جنس خوب و بد دارد. برای تشخیص کیفیت روغن موتور باید به یک سری موارد توجه کرد. در این بخش از راهنمای خرید روغن موتور، به معرفی برخی روشهای تشخیص کیفیت روغن موتور را توضیح دهیم.
برچسب مشخصات روغن موتور
شرکتهای معتبر برچسب مشخصات و راهنمای روغن موتور که بر روی بسته بندی آن درج میشود را با کیفیت بالا چاپ میکنند. پس اگر موقع خرید روغن ماشین دیدید روی آن برچسب بی کیفیت و ناخوانایی چسبیده، به اصل بودن آن شک کنید.
روغن باید شفاف باشد
رنگ و بوی روغن هم میتواند ما را در تشخیص کیفیت روغن موتور کمک کند. روغنهای با کیفیت معمولاً رنگ روشن و بویی ملایم دارند. اگر هنگام خرید و باز کردن درب روغن بوی تندی احساس کردید، احتمالاً رنگ ان هم کدر است که نشان از کیفیت پایین آن دارد.
روغنهای خیلی ارزان نخرید
زمانی که همهی روغنهای داخل بازار در یک رنج قیمتی هستند و یک روغنماشین خیلی ارزانتر است، باید احتمال تقلبی بودن آن را داد. با توجه به رقابتی که وجود دارد معمولاً قیمتها با یک اختلاف اندک عرضه میشود. معمولاً زمانی که از مواد بی کیفیت برای ساخت استفاده میشود امکان چنین اختلاف قیمتی وجود دارد.
کیفیت ظرف روغن موتور
امکان دارد برخی از کلاهبرداران برای سود بیشتر اقدام به جمع آوری قوطیهای روغن موتور برای فروش مجدد کنند. برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی، حتماً به کیفیت و استحکام ظرف روغن توجه کنید. اگر احساس کردید ظرف روغن موتور سست و کهنه است، از خرید آن خودداری کنید.