جهت دریافت اطلاعات لازم و کامل در مورد انواع گریس و کاربرد آن ها این مقاله را مطالعه کنید تا با استفاده از این مطالب تمام اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورید.
مقدمه ای درباره ی انواع گریس و کاربرد آن ها:
همان طور که می دانید گریس ها انواع متنوعی دارند که هر یک متناسب با خصوصیات مخصوص به خود کارایی مختلفی دارد و هر یک با دیگری در این امر متفاوت می باشد, پس در هنگام خرید گریس این نکته اساسی را از یاد نبرید.
در صنعت امروزه گریس ها کاربرد وسیعی دارند از جمله در دستگاه های صنعتی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه ی این مطالب قصد داریم تا شما را با انواع گریس و کاربرد آن ها در صنایع مختلف آشنا کنیم. با روغن سیتی همراه باشید.
خواص و ویژگی های گریس چیست؟
گریس، از یک روغن و یا روان کننده مایع تشکیل شده است که با یک ماده غلیظ کننده، به طور معمول یک صابون، مخلوط می شود تا یک ماده جامد یا نیمه جامد تشکیل شود. گریس ها معمولاً مایعات برش دهنده یا شبه پلاستیک هستند، به این معنی که ویسکوزیته مایع، تحت برش، کاهش می یابد.
پس از اعمال نیروی کافی برای برش گریس، ویسکوزیته افت کرده و به ویژگی های روغن روان کننده پایه، مانند روغن معدنی بسیار نزدیک می شود. این افت ناگهانی نیروی برشی به این معنی است که گریس به عنوان یک مایع پلاستیکی در نظر گرفته می شود و کاهش نیروی برشی با گذشت زمان، آن را به تیکسوتروپیک (thixotropic) تبدیل می کند. چند نمونه از انواع گریس، خاصیت رئوتروپیک یا rheotropic دارند، به این معنی که هنگام کار، لزج تر می شوند.
۳ اصلی جز تشکیل دهنده گریس
۱) روغن پایه (oil)
اکثراْ گـریـسهای تولید شده از روغن معدنی (mineral oil) می باشند. این گریسها با پایه روغن معدنی که مشتق شده ازنفت هستند ، عملکرد رضایت بخشی در بسیاری از کاربردهای صنعتی را ارائه می دهند و در دمای کم یا زیاد پایداری بیشتری را فراهم می کند.
۲) ضخیم کننده (thincker)
ضخیم کننده ماده ای است که در ترکیب با روغن پایه ، ساختار جامد به نیمه رسانا را تولید می کند. غالباْ نوع ضخیم کننده مورد استفاده در گریسها بر پایه فلز که اصطلاحا به آن صابون فلزی (metallic soap) گفته میشود. این صابون شامل لیتیوم، آلومینیوم، خاک رس، پلی اوره، سدیم و کلسیم است.
اخیرا، گـریـسها با ضخیم کننده های پیچیده تر (complex thickener)، محبوبیت زیادی به دست آورده اند و علت آن به دلیل نقاط تحمل دمای بالاتر و تحمل بار بیشتر است . گریسهای امروزی با ترکیبی از صابون معمولی فلز با یک عامل پیچیده (complex thickener)، ساخته میشوند. رایج ترین گریس پیچیده بر پایه لیتیوم است ، که به گریس لیتیومی مشهور هستند . که این نوع گریس ها با ترکیبی از صابون معمولی لیتیوم و اسید آلی کم مولکولی به عنوان عامل پیچیده ساخته شده است.
ضخیم کننده بدون صابون (Nonsoap) برای کاربرد های خاص مانند محیط های با درجه حرارت بالا محبوبیت دارنند. بنتـونیت (Bentonite) و سیلیس دو نمونه از ضخیم کننده بدون صابون است که در دمای بالا ذوب نمی شوند. با این وجود، تصور غلطی در مورد ضخیم کنندها وجود دارد، حتی اگر ضخیم کننده قادر به مقاومت در برابر درجه حرارت بالا باشد، روغن پایه به سرعت در دمای بالا اکسید می شود لذا این دمای بالا نباید به مدت زمان طولانی ادامه پیدا کند .
۳) افزودنی ها (Additives)
افزودنی ها می توانند نقش چند گـریــس روان کننده ایفا کنند. افزودنی ها در درجه اول موجب افزایش خواص مطلوب موجود، و کاهش خواص نامطلوب موجود در گریس و ایجاد خواص جدید مطلوب در گـریــس می شوند. شایع ترین مواد افزودنی گـریــس عبارتند از جلوگیری از اکسیداسیون و جلوگیری از زنگ، عوامل کاهش اصطکاک است
معرفی کارایی این روانکار های صنعتی:
در مورد انواع گریس ها باید گفت که روانکاری بسیار بالایی دارند و همچنین نیروی محرکه بسیاری از تجهیزات نیز می باشند, همین امر سبب شده که آن ها قابل جایگزین با روغن صنعتی نباشند در نتیجه اهمیت بالایی دارند.
اگر بخواهیم از ویژگی انواع گریس و کاربرد آن ها بگوییم می توانیم به موارد پایین اشاره کنیم.
- گریس ها همانند مانعی در برابر ورود گرد و خاک عمل می کنند.
- هزینه استفاده از گریس در قطعه های آب بندی و کاسه نمد ها بسیار مقرون به صرفه تر است.
- تعداد دفعه های روانکاری با گریس بسیار کمتر از روغن های صنعتی است و همین امر هزینه و تعمیر آن را کاهش می دهد.
- با برخی از گریس ها حتی مشکل روانکاری مجاورت با آب را نداریم.
- گریس ها باعث کاهش صدا و ارتعاش می شوند.
- برعکس روغن های صنعتی, بسیاری از گریس ها در دما های مختلف کاربرد دارند.