اخبار

نحوه نگهداری روغن هیدرولیک

نحوه نگهداری روغن هیدرولیک

نحوه نگهداری روغن هیدرولیک : بر کسی پوشیده نیست که در طول بیست سال گذشته، تقاضا برای روغن هیدرولیک افزایش یافته است. سیستم موتورها به طور کلی کوچک تر شده است، بنابراین حجم روغن کمتری در آن ها به کار گرفته می شود. پمپ ها طوری طراحی می شوند که وظیفه ی تولید حداکثر خروجی را انجام دهند، و این امر منجر به ایجاد بالاترین فشار در حین کار موتور می شود.

حجم کمتر روغن و فشار بالاتر، دمای روغن را افزایش می دهد. این دمای بالاتر روغن به معنای افزایش میزان اکسیداسیون و فشار دمایی بیشتر بر ترکیبات و افزودنی های روغن است. در عین حال، مصرف کنندگان می خواهند کمترین هزینه را برای روغنی انجام دهند که تا جایی که ممکن است، با دوام باشد و ادوات و تجهیزاتشان را در سطح بالایی محافظت کند. در ادامه با روغن سیتی همراه باشید تا با نحوه نگهداری روغن هیدرولیک و نکات تعویض آن بیشتر آشنا شوید.

روش نگهداری روغن هیدرولیک

نگهداری روغن در سیستم‌های هیدرولیکی

نخستین و واضح‌ترین موضوع این است که روغن را در داخل سیستم‌های هیدرولیکی نگهداری کنید.  نشتی‌های کم و پیوسته روغن هیدرولیک که شما هر روز، هر هفته و هر ماه مجبور هستید آن را تمیز کنید، برای شما هزینه ساز است. لذا با تغییرات به موقع می‌توان از هدر رفتن روغن هیدرولیک جلوگیری کرد.

غالبا نشتی‌ها بعنوان یک امر مرسوم و عادی تلقی می‌شوند. به هر حال حتی یک نشتی خیلی کوچک می‌تواند موجب تحمیل هزینه‌های زیادی مثلا بابت سرریز و جبران نشتی شود و این ترتیل میتوانیم روغن هیدرولیک را بیشتر و به مدت طولانی تری نگهداری کرد

خنک نگه داشتن روغن هیدرولیک

دلایل فراوانی برای حفظ درجه حرارت مناسب کاری سیستم هیدرولیک در شرایط مناسب و پایدار وجود دارد. افزایش طول عمر روغن هیدرولیک هم جزو یکی از دلایل خنک نگه داشتن روغن هست. تولید گرما در هر سیستم روانکاری بخاطر سایش‌های مکانیکی و اصطکاک داخلی خود روانکار امری اجتناب ناپذیر است. بر اساس قانون آرنیوس((Arrhenius ، هر ۱۰ درجه سانتیگراد افزایش دما، سرعت واکنش را دو برابر می‌کند. واکنش‌های شیمیایی مرتبط با طول عمر روغن هیدرولیک که ما نگران آن هستیم، شامل اکسیداسیون(به دلیل حضور هوا)  و هیدرولیز (به دلیل حضور آب) است. بنابراین، هر چه روغن داغ تر باشد، سرعت این واکنش‌ها سریعتر شده و به صورت نمایی افزایش می‌یابد.

تعویض و پایش روغن هیدرولیک

یکی از موثرترین روش‌ نگهداری روغن هیدرولیک برای حداکثر سازی عمر روغن هیدرولیک، استفاده از آنالیز روغن جهت تشخیص علمی زمان مناسب تعویض روغن است. آزمون‌هایی از قبیل عدد اسیدی، عدد بازی یا RPVOT می‌توانند برای تشخیص نقطه آغازین تخریب روغن و به دنبال آن برنامه ریزی برای تعویض روغن بکار روند.

البته تعویض روغن بر اساس پایش شرایط روغن برای همه سازمان‌ها و دستگاه‌ها مناسب نیست، برای مثال یک سیستم هیدرولیک کوچک انتقال نیرو ممکن است محتوی ۲۰ گالن( حدودا ۷۵ لیتر) روغن باشد که سالی یکبار و در طول دوره تعمیر و نگهداری تعویض می‌شود. اگر چه ممکن است از طریق آنالیز روغن و پایش شرایط روغن بتوانیم دوره‌های تعویض این روغن را طولانی‌تر سازیم (مثلا به سال بعدی برسانیم) ولی سوال این است که به چه قیمتی؟ در واقع هزینه‌هایی که در این مورد خاص برای پایش علمی شرایط روغن و طی اقداماتی از قبیل آنالیز و دیگر آزمون‌ها انجام می‌شود. ممکن است خیلی بیشتر از هزینه تعویض روغن در هر سال باشد.

نتیجه اینکه یکی از موثرترین روش‌ها برای حداکثر سازی عمر روغن، استفاده از آنالیز روغن برای تشخیص علمی زمان مناسب برای تعویض روغن است.

نگهداری روغن هیدرولیک

خشک و تمیز نگه داشتن روغن هیدرولیک

زمانی که سعی در حداکثر سازی طول عمر روغن دارید، تشخیص و کنترل عواملی که مستقیما بر طول عمر روغن تاثیر دارند مهم است. آلودگی‌هایی از قبیل هوا، گرما، آب و اثرات کاتالیستی فلزات بر روی سرعت تخریب اکسیداسیونی روغن تاثیر مستقیم دارند و اگر واقعا خواهان حداکثر سازی طول عمر روغن هستید، باید به دقت کنترل شوند.

هوا از عوامل اصلی اکسیداسیون روغن است و ورود آن به روغن مستقیما بر روی سرعت اکسیداسیون تاثیر می‌گذارد. اگر چه ممکن است تا حدود ۱۰ درصد حجمی روغن هوا باشد ولی از طریق مدیریت مناسب باید تمام تلاش ممکن برای حداقل سازی مقدار هوا در روغن انجام شود. کنترل نشتی خطوط مکنده، کنترل زمان ماند روغن در مخازن و جلوگیری از ورود آلودگی‌هایی نظیر آب و ذرات که خودشان به ورود هوای بیشتر کمک می‌کنند بسیار مهم است. آب نیز دارای اثرات منفی مختلفی بر روغن هیدرولیک است. تا آنجا که به طول عمر روغن مربوط می‌شود، آب می‌تواند از نظر شیمیایی، منجر به هیدرولیز پکیج افزودنی‌ها شود

ذرات آلاینده نیز بر طول عمر روغن تاثیر می‌گذارد. برخی فلزات حاصل فرسایش سیستم ، به عنوان کاتالیزور در سیستم عمل می‌کنند و میزان اکسیداسیون و هیدرولیز را افزایش می‌دهند. ذرات نیز می توانند به مواد افزودنی در روغن بچسبند و در نتیجه هنگامی که این ذرات آلاینده در فیلترهای سیستم هیدرولیک گیر بیفتند ، باعث می‌شوند کیفیت روغن افت کند.

بنابراین برای اینکه از هر قطره روغن هیدرولیک بتوانید استفاده کنید، می‌بایست آنرا خشک، تمیز و خنک نگه داشته و از نشتی‌ها جلوگیری نمود. همچنین با پایش و تعویض بموقع می‌توان از هدر رفتن روغن‌های هیدرولیک جلوگیری و باعث کاهش هزینه‌ها و مصرف گردید.

روغن هیدرولیک چقدر باید ماندگاری داشته باشد؟

پاسخ به این سؤال به عوامل چندی بستگی دارد. اگرچه طول عمر یک روغن هیدرولیک عملاً به متغیرهای زیادی از قبیل کیفیت روغن، شرایط کاری و آلودگی های بالقوه ی روغن وابسته است، اما یک روغن هیدرولیک باکیفیت، در صورتی که شرایط کاری سخت نباشد، باید حداقل 6 ماه دوام بیاورد. با کنترل و استفاده از یک برنامه ی خوب آنالیز روغن، روغن هیدرولیک می تواند بسیار بیشتر از این زمان هم کار کند.

در ساده ترین مورد، برخی از سازندگان زمان تخلیه و تعویض روغن را [بر روی محصول] پیشنهاد می کنند. اما در سایر مواقع، پاسخ روشنی برای این سؤال وجود ندارد.

دما چه تأثیری بر عمر روغن دارد؟

دمای درحال کار یک دستگاه، اطلاعات خوبی را از طول عمر بالقوه ی روغن به دست می دهد. دمای روغن در بسیاری از دستگاه های صنعتی، در حدود 60 درجه ی سانتیگراد است، و نوسانات دمایی یا جهش به دمای 85 درجه نیز نادر نیست. با این وجود، اگر روغن را به مدت طولانی در دمای بالای 85 درجه به کار بگیرید، قطعاً عمر آن را کاهش خواهید داد، زیرا فرآیند اکسیداسیون در این شرایط شتاب بیشتری می یابد. هر 10 درجه افزایش دما، سرعت اکسیداسیون را دو برابر و عمر روغن را نصف می کند.

اکسیداسیون با روغن چه می کند؟

زمانی که مولکول های هیدروکربن به اسیدهای کربوکسیلیک تبدیل شوند، اکسیداسیون رخ می دهد. سرعت این فرآیند در دمای بالاتر و با حضور برخی فلزات خاص مانند براده های ریز حاصل از فرسایش و اصطکاک، افزایش می یابد. به مرور زمان، مواد حاصله از این اکسیداسیون، لایه ای را بر روی روغن ایجاد می کنند که باعث چسبندگی شیرهای تنظیم روغن یا ایجاد رسوب می شود، و این امر به نوبه ی خود به انسداد فیلترها و صافی های مکش می گردد. در شرایطی که اکسیداسیون زیاد باشد، بهترین کار، تعویض سریع روغن است.

نگهداری روغن هیدرولیک

چه نوع روغن هایی هم اکنون در بازار موجود است؟

در حال حاضر انواع مختلفی از روغن های هیرولیک در بازار موجود است. پایه ی همه ی این روغن ها تا 99%، همان فرمول اصلاح شده ی غیر ویسکوزیته است که تأثیر زیادی بر طول عمر روغن دارد. نحوه ی ترکیب روغن پایه، با آنتی اکسیدان ها، تعیین کننده ی میزان مقاومت این مایع جدید و تمیز در برابر اکسیداسیون است.

مقاومت روغن های هیدرولیک در برابر اکسیداسیون، با استفاده از تست اکسیداسیون روغن توربین (ASTM D943) سنجیده می شود. این تست، به هنگامی که روغن در حضور یک کاتالیزور فلزی در معرض آب، حرارت و اکسیژن قرار داشته باشد، مدت زمان افزایش عدد اسیدی روغن به 2 را بر حسب ساعت اندازه گیری می کند. مطلوب برخی از سازندگان یا مصرف کنندگان این است که روغن ها حداقل 1500 ساعت در این تست دوام بیاورند. برخی از روغن ها در این تست بیش از 5000 ساعت ماندگاری دارند.

آلودگی روغن چه نقشی در طول عمر آن دارد؟

آلودگی در روغن های هیدرولیک امری شایع است که می تواند مشکلات عدیده ای را ایجاد کند. آب، هوا، گرد و خاک، بنزین، و یا روغن های هیدرولیک و روان کننده های دیگر همگی می توانند در نقش انواع آلودگی ها ظاهر شوند.

آلودگی روغن با آب بسیار اتفاق می افتد. تجزیه و تحلیل روغن های مستعمل غالباً وجود 500 ppm آب را در روغن های هیدرولیکی که از دستگاه های صنعتی گرفته شده است، نشان می دهد. وجود آب زیان آور است، زیرا آب به خوبی روغن روانسازی نمی کند و می تواند باعث فرسایش قطعات شود.

در برخی موارد نیز ممکن است با افزودنی های روغن واکنش دهد و اسیدهایی ایجاد کند که باعث شکل گیری خوردگی های زردرنگ در فلز می شوند. و البته، آب موجب زنگ زدگی سطح قطعات و افزایش سرعت اکسیداسیون و در نتیجه، کاهش عمر روغن می شود.

آلودگی روغن به هوا نیز می تواند باعث اکسیداسیون شود، و این امر، چسبندگی روغن را افزایش می دهد. به مرور زمان، اکسیداسیون سبب پیدایش لایه ای می شود که روی سطوح را می پوشاند و باعث چسبندگی دریچه های تنظیم روغن می شود. بدتر این که وجود هوا در روغن باعث به وجود آمدن خلأ در پمپ ها می شود، زیرا هوای موجود در روغن در اثر گرمای ایجاد شده به سرعت در آن حل می شود، و این امر می تواند باعث خرابی پمپ شود.

گرد و خاک، براده های فلز و دوده نیز از جمله آلاینده های روغن هیدرولیک هستند. براده های فلزی می توانند فرآیند اکسیداسیون را تسریع کنند، و تمامی این آلاینده های جامد باعث اصطکاک و خراش بر روی سطوح قطعات موتور شوند.

استفاده از تست اکسیداسیون روغن توربین (ASTM D943) سنجیده می شود. این تست، به هنگامی که روغن در حضور یک کاتالیزور فلزی در معرض آب، حرارت و اکسیژن قرار داشته باشد، مدت زمان افزایش عدد اسیدی روغن به 2 را بر حسب ساعت اندازه گیری می کند. مطلوب برخی از سازندگان یا مصرف کنندگان این است که روغن ها حداقل 1500 ساعت در این تست دوام بیاورند. برخی از روغن ها در این تست بیش از 5000 ساعت ماندگاری دارند.

نگهداری روغن هیدرولیک

توصيه هايي براي تعويض روغن هیدرولیک

در زير به مراحل صحيح تعويض روغن هیدرولیک اشاره مي شود:

  1. هميشه روغن را در زماني كه گرم است تخليه نماييد تا ذرات خارجي در آن معلق باشند.
  2. روغن داخل سيلندرها، اكومولاتورها و لوله ها و شلنگ ها را نيز تخليه نماييد.
  3. پس از تخليه روغن هیدرولیک از طريق پيچ تخليه،‌ با كمك پمپ ديگري روغن باقي مانده در كف تانك را كشيده و كف تانك را با پارچه تميز نماييد.
  4. آهنرباي داخل تانك را نيز بگونه اي تميز كنيد كه هيچ پليسه اي به آن نچسبيده باشد.
  5. داخل تانك را با پارچه ديگري كه پرز ندهد كاملاً تميز كنيد.
  6. بدنه فيلترها را تميز و قسمت هاي قابل تعويض را تعويض نماييد.
  7. مخزن را با روغن هیدرولیک نو پر نماييد و اطمينان حاصل كنيد كه هواي داخل مخزن براحتي تخليه ميشود.

در سيستم هايي كه ميزان لجن ته نشين شده بيش از حد متعارف است ميتوان از حلال هاي نفتي استفاده نمود.

نكات ايمني

چون سيستم هيدروليك در فشار بالا كار ميكند قبل از اقدام به باز كردن اجزا آن، سيستم را خاموش و فشار سيستم را آزاد نماييد. در صورت بروز نشتي و پاشش روغن هیدرولیک با فشار زياد به بيرون، از تماس آن با بدن جداً خودداري نماييد. در تماس با پمپ، شيرها و الكتروموتور مراقب سوختگي پوست بدليل دماي بالاي آنها باشيد. سعي كنيد كه بدن و لباس هاي شما با اجزا متحرك ماشين در تماس نباشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *