اخبار

تشخیص روغن سوزی خودرو

روغن سوزی خودرو

روغن‌سوزی خودرو یکی از مشکلات رایجی است که می‌تواند عملکرد موتور را تحت تأثیر قرار داده و حتی باعث آسیب‌های جدی شود. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که روغن موتور به دلیل مشکلات فنی وارد محفظه احتراق شود و همراه با سوخت بسوزد. در این مقاله، به بررسی علائم و روش‌های تشخیص روغن‌سوزی خودرو می‌پردازیم و نکاتی برای جلوگیری از این مشکل ارائه خواهیم داد.

روغن سوزی خودرو یکی از مهم‌ترین و تا حدودی خطرناک‌ترین ایراداتی است که یک ماشین با موتور احتراقی ممکن است به آن دچار شود. اما چگونه روغن‌سوزی خودرو را تشخیص دهیم ؟ این موضوع خیلی پراهمیت است؛ زیرا شناختن راه‌هایی که زودتر از موعد این عیب اساسی ماشین را به ما گوشزد می‌کنند، قطعا می‌تواند جلوی صرف هزینه‌های بیشتر و رسیدن آسیب‌های جدی به بخش فنی خودرو را بگیرد.

به همین دلیل در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی ایراد روغن ‌سوزی ماشین ، علت روغن‌ سوزی و راه‌های تشخیص روغن ‌سوزی خودرو را به اطلاع شما برسانیم. بنابراین بهتر است این مقاله آموزشی و فنی از روغن سیتی را حتما تا آخر مطالعه کنید تا بتوانید روغن ‌سوزی ماشین را راحت‌تر تشخیص داده و جلوی ضررهای مالی هنگفت را بگیرید.

وظیفه روغن موتور

روغن موتور ۴ وظیفه بسیار مهم بر عهده دارد که عبارتند از:

  • روانکاری قطعات موتور و در نتیجه کاهش اصطکاک بین آن‌ها
  • تمیز نمودن قطعات موتور
  • کاهش سایش و فرسودگی قطعات موتور
  • کمک به خنک‌کاری

روغن سوزی خودرو

چه چیز باعث روغن سوزی در موتور خودرو می شود؟

هنگامی که روغن وارد قسمت احتراق و فضای بالای پیستون می شود در زمان احتراق خودرو، همراه با مخلوط سوخت و هوا حین جرقه زدن شمع می سوزد و در اصطلاح می گوییم (روغن سوزی) در موتور خودرو اتفاق افتاده است.

روغن سوزی به حالتی گفته می‌شود که موتور خودرو همراه با سوخت، مقداری از روغن موجود در موتور را می سوزاند و این حالت سبب می شود تا به طور مستمر از میزان روغن موجود در موتور کم شود. اگر خودروی شما به گونه ای روغن بسوزاند که در فاصله ی تعویض روغن، سطح آن پایین بیاید، این مسئله غیر طبیعی است و باید بررسی شود.

روغن سوزی موتور اتومبیل علاوه بر افزایش در مصرف سوخت باعث افزایش آلاینده های زیست محیطی و آلودگی در محیط زیست خواهد شد.
این نقص در موتورهای چهار زمانه تقریباً مشکل رایجی است و کار و عملکرد موتور را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد.

برای همین چک نمودن و بررسی روغن سوزی موتور خودرو از اهمیت زیادی برخوردار است. اما باید گفت که روغن سوزی، یکی از مشکلات اجتناب ناپذیر برای خودروهایی است؛ که مدت زمان زیادی است کار می کنند و یا آن که مسافت زیادی را طی نموده اند.

دلایل روغن سوزی موتور خودرو

مسائل زیادی باعث بوجود آمدن روغن سوزی موتور اتومبیل می شوند. بعضی از این دلایل عبارتند از:

• شکستن رینگ پیستون
• ساییدگی جداره پیستون
• خرابی یاتاقان ها
• خرابی کاسه نمد
• خرابی لاستیک گیت
• خرابی شاتون ها
• اصطکاک شدید گیت سوپاپ
• خرابی شیر PVC
• سوختن روغن گیربکس توسط موتور
• سوختن روغن هیدرولیک توسط موتور

چگونه بفهمیم ماشین روغن سوزی دارد؟

حتما شما هم خودروهایی را که با دودهای بسیار بد بو در خیابان تردد می کنند و سایر راننده ها و مسافران را آزار می دهند دیده اید و از این اتفاق آزرده شده اید، یکی از دلایل ایجاد این اتفاق بروز مشکل روغن سوزی است که باید سریع آن را برطرف کرد.

برای تشخیص مشکل روغن سوزی موتور خودرو راهکارهایی وجود دارد که در ادامه شرح می‌دهیم:
روغن سوزی خودرو

1- کاهش سطح روغن موتور

کاهش مداوم سطح روغن موتور یکی دیگر از نشانه‌های روغن‌سوزی است. اگر نیاز به اضافه کردن روغن به موتور بیش از حد معمول دارید، ممکن است روغن وارد محفظه احتراق شده و سوزانده شود. برای تشخیص این موضوع، باید به‌طور منظم سطح روغن موتور را بررسی کنید و به هر گونه کاهش غیرعادی توجه کنید.

برای تشخیص کاهش سطح روغن، باید نشانگر یا Gage روغن موتور را چک کنید. روغن موتور را حداقل یک ساعت بعد از خاموش کردن موتور چک کنید که موتور خودرو خنک شود و روغن‌هایی که وارد مجاری روغن، سرسیلندر و دیگر اجزای موتور شده‌اند، به کارتر برگردند.

البته موتور همه خودروها به مرور زمان روغن کم می‌کنند. با این وجود اگر این مقدار از حالت طبیعی خارج شد و شاهد کاهش شدید و مستمر سطح روغن بودید، لازم است موارد دیگری را هم کنترل کنید.

کاهش سطح روغن موتور ممکن است ناشی از نشتی باشد. برای اطمینان از این که روغن از موتور نشت نمی‌کند، خودروی خود را در محل تمیزی پارک کنید. پس از 8 ساعت اگر زیر خودرو لکه روغن وجود داشته باشد، موتور خودروی شما دارای نشتی است و باید  تعمیر شود. اما اگر در زیر خودرو لکه روغن وجود نداشته باشد، یک قدم دیگر به روغن سوزی نزدیک شده‌اید.

یکی از اولین و واضح‌ترین علائم روغن‌سوزی خودرو، خروج دود آبی رنگ از اگزوز است. این دود نشان می‌دهد که روغن وارد محفظه احتراق شده و در کنار سوخت، در حال سوختن است. اگر متوجه شدید که خودرو شما دود آبی تولید می‌کند، احتمالاً با مشکل روغن‌سوزی مواجه هستید و باید آن را بررسی کنید.

2- خروج دود رنگی و زیاد از اگزوز

یکی از اولین و واضح‌ترین علائم روغن‌سوزی خودرو، خروج دود آبی رنگ از اگزوز است. این دود نشان می‌دهد که روغن وارد محفظه احتراق شده و در کنار سوخت، در حال سوختن است. اگر متوجه شدید که خودرو شما دود آبی تولید می‌کند، احتمالاً با مشکل روغن‌سوزی مواجه هستید و باید آن را بررسی کنید.

خروج دود از اگزوز از مهم‌ترین نشانه‌های روغن سوزی موتور خودرو است. دودی که از اگزوز خارج می‌شود، ممکن است به رنگ‌های آبی، سفید و سیاه دیده شود که هر رنگ علامت ایراد در عملکرد قسمت متفاوتی از ماشین است.

دود آبی اگزوز

خروج دود آبی از اگزوز خودرو نشان می‌دهد که روغن در موتور در حال سوختن است.

دود سفید اگزوز

خروج دود سفید از اگزوز خودرو نشان می‌دهد که مایع خنک‌کننده و یا روغن هیدرولیک موتور خودرو در حال سوختن است. که در این شرایط وضعیت جدی تر است اما خارج شدن دود سفید نشانه روغن سوزی محسوب نمی شود.

دود سیاه اگزوز

در مورد خودروهای دیزلی با سوخت گازوئیل، خروج دود سیاه از اگزوز طبیعی است. اما در مورد خودروهای بنزین سوز دود سیاه رنگ به این معنی است که نسبت مخلوط هوا و سوخت، از حالت تعادل خارج شده‌ است. این عدم تناسب در نتیجه اشکال در سیستم سوخت رسانی، گرفتگی فیلتر هوا و یا نقص در عملکرد سنسور اکسیژن به وجود می آید.

3. افزایش مصرف سوخت

روغن‌سوزی می‌تواند باعث اختلال در فرآیند احتراق شود و این اختلال معمولاً با افزایش مصرف سوخت همراه است. اگر مصرف سوخت خودرو شما به‌طور غیرعادی افزایش پیدا کرده است، این می‌تواند نشانه‌ای از وجود روغن‌سوزی باشد.

4. کاهش قدرت موتور

روغن‌سوزی می‌تواند به تدریج باعث کاهش قدرت موتور شود. این کاهش قدرت به دلیل احتراق ناقص و کاهش بازدهی موتور رخ می‌دهد. اگر احساس می‌کنید که خودرو شما شتاب و قدرت قبلی خود را ندارد، ممکن است با مشکل روغن‌سوزی مواجه باشید.

5. بررسی واشرها و رینگ‌ها

واشر سرسیلندر و رینگ‌های پیستون دو بخشی از موتور هستند که در صورت خرابی می‌توانند باعث ورود روغن به محفظه احتراق شوند. اگر خودرو شما علائم روغن‌سوزی دارد، ممکن است مشکل از این قطعات باشد و نیاز به بررسی تخصصی توسط مکانیک داشته باشید.

6. استفاده از روغن موتور مناسب

انتخاب روغن موتور بنزینی مناسب می‌تواند به پیشگیری از روغن‌سوزی کمک کند. روغن‌هایی که دارای ویسکوزیته مناسب و افزودنی‌های مقاوم در برابر حرارت هستند، می‌توانند از سایش قطعات موتور جلوگیری کرده و احتمال روغن‌سوزی را کاهش دهند. همچنین، تعویض به‌موقع روغن موتور و استفاده از روغن‌های باکیفیت می‌تواند به سلامت موتور کمک کند و از بروز مشکلات جدی مانند روغن‌سوزی جلوگیری کند.

سایر نشانه های روغن سوزی خودرو

اگر دودی که از اگزوز خودروی شما خارج می‌شود به رنگ آبی است، می‌توانید مطمئن باشید که خودرو به روغن‌سوزی افتاده است. اما قبل از مراجعه به تعمیرگاه بهتر است دیگر علائم روغن سوزی موتور خودرو را هم کنترل کنید که عبارتند از:

  • نشت روغن در یک یا چند ردیف دهانه شمع
  • چربی سر شمع
  • چرب بودن داخل لوله اگزوز
  • بوی سوختن روغن در محفظه موتور

یکی دیگر از روش‌های تشخیص روغن‌سوزی، بررسی شمع‌های خودرو است. اگر روی شمع‌ها اثراتی از روغن دیده شود، این نشانه ورود روغن به محفظه احتراق است. شمع‌ها معمولاً باید تمیز و خشک باشند، اما اگر با روغن آلوده شده باشند، این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده مشکل روغن‌سوزی باشد.

رفع مشکل روغن سوزی خودرو

  • روغن سوزی یک مشکل جدی برای موتور خودرو به شمار می‌رود که برای تعمیر آن ابزار خاص و تخصص ویژه مورد نیاز است. پس بهتر است تعمیر ماشین را به یک فرد متخصص بسپارید.
  • تعمیرگاه‌های معتبر به نشانه‌های فوق بسنده نمی‌کنند. بلکه با وسایل دقیق‌تری مانند کمپرس‌سنج خودرو را تست می‌کنند. با استفاده از این وسایل می‌توان تشخیص داد که کدام سیلندر و تا چه میزان دچار آسیب شده است.
  • پس از شناسایی سیلندر مشکل‌دار و برآورد میزان خرابی، تعمیرکار می‌تواند موتور خودرو را باز کرده و آن را تعمیر کند.
  • همچنین اگر قصد دارید خودروی دست دوم بخرید، توصیه می‌کنیم حتما تست کمپرس سنج را انجام بدهید. این تست هزینه قابل توجهی ندارد و میزان آسیب دیدگی موتور خودرو را مشخص می‌کند.

روغن سوزی خودرو

راه کاهش روغن سوزی خودرو

برای این امر می توان از افزودنی های شیمیایی استفاده کرد. این افزودنی نسبت به روغن موتور ارزان تر و سبک تر می باشد. در نتیجه می توانیم در زمانی که روغن کم شد این افزودنی را استفاده کرده و میزان روغن را اندازه کنیم. به دلیل سبک تر بودن، بالای روغن قرار می گیرد و به سمت محفظه احتراق حرکت می کند. البته روغن موتور مناسب نیز تا حدودی به کاهش روغن سوزی کمک می کند.

راه های جلوگیری از روغن سوزی خودرو

• استفاده از روغن موتور مناسب با نوع خودرو

• بازدید و تعویض به موقع روغن موتور

• چک کردن مرتب سطح روغن

• باز نکردن ترموستات

• عدم شستشوی موتور با گازوییل یا مواد مشابه

کلام آخر

در پایان مقاله  توصیه می‌کنیم که همیشه پیش از شروع حرکت با خودرو، سطح روغن آن را از طریق شاخص مخصوص اندازه‌گیری کنید. اگر میزان روغن اتومبیل کمتر از حد استاندارد بود و نشانی از نشتی روغن نیز در آن مشاهده نمی‌شد، باید احتمال بدهید که موتور خودرو به روغن‌سوزی افتاده است. در این موارد توصیه اکید داریم که حتما در اولین فرصت ماشین را به یک تعمیرکار متخصص و مورد اعتماد نشان دهید تا او با استفاده از تجربه و تخصص خود ایراد ماشین را رفع کند.

لازم به تاکید است که اگر عیب روغن‌سوزی خودرو به موقع رفع نشود، احتمال قفل شدن موتور، یاتاقان زدن و بروز آسیب‌های پرهزینه برای خودرو وجود دارد. بنابراین به‌محض تشخیص روغن‌سوزی، در جهت رفع ایراد به تعمیرگاه مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *