به صورت کلی می توان اذعان داشت که انواع روغن های برودتی و انتخاب روغن مناسب و مسائل مرتبط به این نوع روغن ها می توانند بسیاری از تکنسین ها را دچار سردرگمی کند.
هدف از استفاده ی یک روغن برودتی، روغن کاری کردن کمپرسور و داشتن قابلیت های مناسب امتزاج پذیری و حل شدن برای ترکیب با مبرد است. درواقع انواع مختلفی روغن هایی وجود دارند که در چرخه خنک ساز مورد استفاده قرار می گیرند.
مواردی از قبیل این که مبرد (گاز فریون) مورد استفاده شما چه چیزی است در انتخاب از میان انواع مختلف این روغن تاثیرگذار خواهد بود.
ولی به صورت کلی، روغن های برودتی از چه نظر با هم تفاوت دارند و آیا یکی بهتر از دیگری است یا خیر؟ تمام این سوالات حائز اهمیت هستند. در ادامه این مقاله ویژگی های روغن های برودتی بیان خواهند شد با روغن سیتی همراه باشید.
کاربرد روغن های برودتی
در خصوص کاربردهایی که روغن های برودتی دارند، باید به چند نکته مهم توجه کنید. مسلماً اطلاع پیدا کردن از اهمیت و همچنین کاربردهایی که مربوط به این محصولات روانکننده میشود، میتواند به شما کمک زیادی در این مسأله کرده و سبب شود تا هرچه راحتتر و سادهتر بتوانید محصول مورد نیاز خودتان را خریداری کنید.
روان کنندگی قطعات
روغن هایی که در دستگاههای مختلف از جمله دستگاههای برودتی مورد استفاده قرار میگیرند، همگی یک وظیفه اصلی و مشترک دارند. این وظیفه اصلی مربوط به روان کردن قطعات داخلی دستگاه مورد نظر است.
مسلماً قطعات داخلی که دائماً در تماس با یکدیگر بوده و در اصطکاک با هم کار میکنند، نیاز دارند تا با استفاده از یک روانکننده مناسب آنها را چرب کرده که کارایی کلی دستگاه بالاتر رود. روغن برودتی همان چربکنندهای است که در این بین میتواند کاربرد داشته باشد.
خنک کنندگی دستگاه
کاربرد دومی که مربوط به انواع روغن های برودتی میشود، در خصوص خنک کنندگی دستگاهها است. این روغن ها توانایی آن را دارند که در دماهای بسیار بالایی کار کنند و کیفیت آنها افت پیدا نکند؛ همین موضوع سبب میشود تا در طولانی مدت بتوان از این روغن ها استفاده کرد و قسمتهایی که در اثر کارکردهای دائمی داغ میشوند را خنک کرد.
جلوگیری از اصطکاک
قطعات مختلف بر روی یکدیگر در حال اصطکاک هستند و همین موضوع سبب میشود تا نیاز به مادهای وجود داشته باشد که از ساییدگی قطعات بر روی هم جلوگیری کند. این ماده میتواند همین روغن برودتی باشد که همچون یک لایه نازک بر روی تمامی قطعات وجود دارد و اجازه نمیدهد تا قطعات در اثر ساییدگی با یکدیگر به سرعت از بین بروند.
عملکرد روغن در دستگاه های سرمایشی ( تهویه مطبوع )
روغن برودتی در دستگاه های سرمایشی برای چرب کردن کمپرسور و درست کار کردن واحدها استفاده می شود.
فرمولاسیون خاصی از روغن، به منظور چرب کردن اجزای داخلی یک کمپرسور، افزایش هزینه های تولید و عملیات تجهیزات خنک کننده و در عین حال افزایش مسائل زیست محیطی مانند دفع مواد زائد و از بین بردن ازون که به گرم شدن کره ی زمین کمک می کند، مورد نیاز است.
در حالی که سیستم های خنک کننده برای آیندهای قابل پیش بینی به منظور حفظ مواد غذایی و راحتی مردم بسیار لازم است، پیشرفت های مهندسی در سیستم های فشرده سازی بدون روغن می تواند باعث تغییر راه های تولید هوای سرد شود. اما این پیشرفت ها حداقل در کوتاه مدت ممکن است هزینه های بیشتری داشته باشند.
عملکرد روغن در سیستم سرمایشی، چرب کاریِ کمپرسور است که هوای سرد را تولید می کند. همانطور که می دانیم، کمپرسور در واقع همانند قلب و اصلیترین عنصر در یک سیستم سرمایشی است.
روغن، اصطکاک روی قطعات فلزی و سایش در کمپرسور را کاهش و طول عمر سیستم را افزایش می دهد.
فرمولاسیون روغن مبرد به صورت خاصی در دمای بالا برای استفاده در سیستم های خنک کننده طراحی شده است، بنابراین استفاده از این دسته از روغن های تجهیزات سرمایشی حائز اهمیت بسیار است.
روغنی که بیش از حد سنگین است، به تمام بخش ها جریان نخواهد یافت و استفاده روغنی که بیش از حد سبک است نیز به روغن کاری کافی منجر نخواهد شد.
نحوه عمل کرد روغن های برودتی
فرآیند گردش گاز مبرد برای خنک کردن فریزر ، سردکننده، یا یخچال خانگی باعث افزایش فشار گاز و دما می شود.
با زیاد شدن دما، قطعات فلزی نیز شروع به گرم شدن می کنند. این موضوع موجب افزایش فشار بخار روغن مبرد ی می شود که از طریق کمپرسور در سیستم گردش می کند تا اجزای گرم فلز کمپرسور روغن کاری شوند.
خنک سازی و چرب کاری فلز داغ به کمپرسور این اجازه را می دهد تا به طور موثر کار کرده و در عین حال سایش قطعات را نیز کاهش دهد.
نوع روغن مورد نیاز برای چرب کردنِ نوع خاصی از تجهیزات سرمایشی بستگی زیادی به ظرفیت کمپرسور دارد. این ظرفیت سنجه و شاخصی برای اندازه گیری توانایی خنک سازی کمپرسور است. برای اندازه گیری این شاخص معمولاً از واحد BTU استفاده می شود.