روغن خنک کننده تراشکاری را بشناسید و بخرید. صنعتگران برای خنک کاری و روان سازی قطعات فلزی درگیر با ابزار در حال حرکت، از روغن حل شونده در آب، استفاده میکنند. البته بین عوام این روغن با نام آب صابون شناخته شده است. در تولید قطعه و قالب فلزی نیاز به روغن حل شونده به قدری است که نبود آن باعث متوقف شدن خیلی از تولیدات میشود.
این روغنهای حل شونده در بسته بندیها و حجمهای مختلف تولید شدهاند که به کمک آنها میتوان کارهای مختلفی مثل تراشکاریهای متعدد را به خوبی انجام داد و تمام امور مربوط را به سرعت پیش برد. مواد افزودنی به روغنهای خنک کننده تراشکاری شامل: آنتی اکسیدانها، پاک کنندهها و معلق کنندهها، مواد ضد ساییدگی، مواد مذاب غیر فعال، مواد پایین آورنده نقطه ریزش و دیگر موادی که برای اضافه کردن به روان کنندهها به کار میروند. برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله همراه روغن سیتی باشید.
آب صابون یا روغن خنک کننده تراشکاری چیست؟
آب صابون یا روغن امولسیون شونده به مخلوطی از یک نوع روغن پایه و امولسیفایر همراه با مواد افزودنی دیگر که شامل ضد باکتری، ضد خوردگی، ضد کف، و غیره می باشد، گفته می شود. آب صابون از جمله روغن های امتزاج پذیر در آب است که به حالت امولسیون مورد استفاده قرار می گیرد. نام دیگر آن روغن حل شونده می باشد، که این روغن به راحتی به نسبت های مختلف با آب ترکیب می شوند و مخلوط شیری رنگ و همگنی را تشکیل می دهند.
آب صابون با روانکاری ایده آل، عملیات فلزکاری را تسهیل نموده و با خنک کنندگی از ایجاد حرارت جلوگیری می نماید. این روغن دارای خاصیت ضد زنگ و ضد کف می باشد که برای کلیه عملیات فلزکاری مناسب می باشد و در بسیاری از عملیات فلزکاری که به مخلوط آب و روغن نیاز است، استفاده می شود. چنانچه هدف جلوگیری بیشتر از زنگ زدگی قطعه کار و ابزار برش و تراش باشد، باید در مخلوط آب و روغن، درصد بیشتری را به روغن اختصاص داد.
در واقع از روغن برای روانکاری و از آب برای خنک کنندگی استفاده می کنند. در فرآیند هایی مانند عملیات ماشین کاری که روانکاری به اندازه خنک کردن اهمیت داشته باشد، از امولسیون غلیظ تری استفاده می کنند. به طور کلی در فرآیندهایی که خنک کنندگی در آن ها از اهمیت بیشتری برخوردار باشد، از امولسیون رقیق تری نیز استفاده می گردد.
ویژگی روغن خنک کننده تراشکاری
روغن خنک کننده تراشکاری یک ماده حیاتی است که به عنوان یک عامل خنک کننده و روان کننده در فرآیند تراشکاری استفاده می شود. این روغن به عنوان یک عامل خنک کننده در فرآیند تراشکاری استفاده می شود تا حرارت تولید شده در نتیجه اصطکاک و اصطکاک بین ابزار و قطعه کار را کاهش دهد. این روغن به عنوان یک عامل روان کننده نیز عمل می کند تا ابزار تراشکاری به طور صحیح و بهینه کار کند.
ویژگی های روغن خنک کننده تراشکاری شامل موارد زیر می باشد:
1- خنک کنندگی: این روغنها با کاهش اصطکاک، گرمای ناشی از فرایند کار روی غلطکها و محصول تولیدی را کم میکند. روغن آب صابون با روانکاری سطح قطعه کار و ابزار برش به فرآیند برش کاری فلزات کمک میکند. حرارت تولید شده با جلوگیری از وقوع اصطکاک در این نقطه، کم میشود. همچنین به عنوان یک خنک کننده، گرمای ناشی از اصطکاک را نیز کم میکند.
به دلیل اصطکاک بین قطعات و انرژی صرف شده در عملیات تراشکاری، گرمای زیادی تولید میشود، که روغن خنک کننده این امر را کاهش میدهد. دقت داشته باشید که روغن آب صابون را فقط برای موارد کوتاه مدت میتوان استفاده کرد و عملیات خنک کردن قطعات را برای کوتاه مدت میتواند انجام دهد. در فرآیندهایی که برای مدت طولانی انجام میشوند و تراشکاریهای عمیقی انجام میشود، گرمای تولید شده انقدر زیاد است که قابل خنک کردن نیست.
2- روان کنندگی: این روغن باید به طور موثری بر روی سطح ابزار تراشکاری عمل کند و این امر باعث بهبود کیفیت تراشکاری و کاهش اصطکاک بین ابزار و قطعه کار می شود.
3- پایداری: روغن خنک کننده تراشکاری باید پایداری شیمیایی و ترکیبی داشته باشد تا خواص آن به مدت طولانی حفظ شود و از تغییرات در طول زمان جلوگیری شود.
4- قابلیت امتزاج با آب: این ویژگی بسیار مهم است زیرا این روغن در فرآیند تراشکاری با آب مخلوط می شود و باید بتواند به طور کامل با آب امتزاج یافته و عملکرد مناسب را به همراه داشته باشد.
5- عدم تشکیل رسوب: روغن خنک کننده تراشکاری باید عدم تشکیل رسوب داشته باشد تا نتواند چسبندگی و کاهش عملکرد تراشکاری را به همراه داشته باشد.
6- پایداری فیزیکی: روغن خنک کننده تراشکاری باید پایداری فیزیکی داشته باشد تا در فرآیند تراشکاری به مدت طولانی قابل استفاده باشد و از تغییرات در شرایط فیزیکی جلوگیری شود.
در نتیجه، روغن خنک کننده تراشکاری باید مطابق با ویژگی های فوق طراحی و تولید شود تا به طور موثری در فرآیند تراشکاری عمل کند. همچنین، نگهداری و تعویض منظم روغن خنک کننده تراشکاری نیز بسیار مهم است و به دوره عمر ابزار تراشکاری و کیفیت تراشکاری کمک می کند.
ویژگی های آب صابون
- دارای خاصیت روان کنندگی و خنک کنندگی عالی می باشد.
- به سرعت با آب مخلوط می شود و تشکیل امولسیونی پایدار و همگن را می دهد.
- حاوی کلوئید سنتزی است که از زنگ زدگی قسمت های مختلف ابزار و تجهیزات ممانعت به عمل می آورد.
- دارای مقاومت بالا در مقابل تشکیل کف و رسوب می باشد.
- دارای قابلیت فیلتراسیون بسیار خوبی می باشد.
- فاقد مواد مضر مانند ترکیبات نیتریت،کلر،آمونیوم و غیره می باشد.
- طول عمر بالا و مقاومت خوبی در برابر میکرو ارگانیسم ها دارد.
- استفاده و نگهداری از آن آسان است.
- براده ها و تراشه ها را می شوید و سطح قطعه کار و ابزار برش را نیز تمیز می کند.
- از زنگ زدن و جوش خوردن سطوح تازه ی ایجاد شده توسط برش جلوگیری می کند.
- دارای سازگاری با افزودنی های قلیایی است.
- کف نمی کند.
- دارای سازگاری با آب سخت می باشد.
- در برابر بوگرفتگی دارای مقاومت بالایی می باشد.
- جهت ایجاد روانکار به فسفات، استر و اسیدهای چرب نیازی نیست.
موارد استفاده روغن حل شونده آب صابون
موارد استفاده از روغن حل شونده یا روغن های قابل حل در آب، همانطور که ذکر شده در صنایع مختلف فلزی می باشد.
در زیر چند نمونه از استفاده های عمده روغن آب صابون را می بینیم:
- روانکاری دستگاه cnc تراش
- روانکاری دستگاه cnc فرز
- استفاده در دستگاه ابزار تیز کن و الماس تیز کن
- استفاده در اره تیز کنی
- استفاده در پرس های بزرگ
در تمامی این موارد آب صابون بایستی طبق نکات گفته شده در دستورالعمل تهیه شود تا بهترین نتیجه حاصل گردد.
مزایای آب صابون:
- محافظت در برابر خوردگی موثر برای ماشین آلات و اجزای سازنده
- تبخیر اندک و ایجاد حالت بخار(مه گرفتگی) اطراف دستگاه
- سازگاری با پوست(عدم ایجاد عوارض پوستی)
- نقطه اشتعال و پایداری بسیار بالا
معایب روغن آب صابون
- زنگ زدگی قطعات
- دو فاز شدن امولسیون
- بخارات و بوی زننده
- آسیب های پوستی ناشی از روغن های حل شونده
نسبت ترکیب روغن حل شونده با آب
نسبت ترکیب آب صابون معمولی با آب نسبت ترکیب روغن حل شونده های متفاوت با یکدیگر فرق می کند. به طور معمول برای اکثر روغن های حل شونده عادی، نسبت ترکیب 1 به 20 است. بدین معنی که یک واحد آب صابون با 20 واحد آب ترکیب شده و امولسیون مناسب بدست می آید.
البته همواره برای عملیات های سخت و سنگین میزان غلظت آب صابون کمی بیشتر و برای عملیان سبک کمی کمتر است.
- به بیان دیگر، به صورت عادی میزان ترکیب روغن حل شونده برای عملیات سبک، مانند سنگ زنی 4% است.
- اما برای عملیات های ماشینکاری نیمه سنگین، این میزان 5 الی 7 درصد می باشد.
- این در حالی است که تراشکاری های سخت و سنگین نیاز به ترکیبی 7 الی 9 درصد دارند.
- نسبت ترکیب آب صابون نیمه سنتتیک با آب در آب صابون های سنتتیک، میزان ترکیب معمولا 1 به 30 است.
- نسبت ترکیب آب صابون سنتتیک با آب نسبت ترکیب آب صابون سینتتیک با آب بین 1 به 50 الی 1 به 60 است.
چند توصیه جهت مصرف روغن آب صابون:
- روغن حل شونده حتماً با آب با کیفیت مخلوط گردد.
- PH امولسیون مصرفی بصورت دورهای اندازه گیری شود.
- جهت امولسیون غلظت مناسب و توصیه شده استفاده گردد.
- در صورتی که در امولسیون مواد اضافی نظیر براده و چوبی مشاهده گردید نسبت به حذف آنها اقدام گردد.
- نسبت های پیشنهادی جهت اختلاط: سنگ زنی ٤%، ماشینکاری نیمه سخت ٥%- ٧%، ماشینکاری سخت: ٦% تا ٩%
نکات نگهداری روغن خنک کننده تراشکاری
نگهداری صحیح روغن خنک کننده تراشکاری خیلی مهم است. باید از آب، ذرات و ناخالصیها دور نگه داشته شوند. بهتر است که روغن آب صابون درون بشکههای تمیز نگهداری شود. از نگهداری روغن آب صابون در دماهای خیلی بالا خوداری کنید زیرا حرارت زیاد باعث برهم خوردن تعادل آب و روغن شده و به پایداری امولسیون آسیب میرساند. این نوع روغن به دماهای پایین خیلی حساس نیست، اما به هر حال یخ زدگی و ذوب شدنهای مستمر میتواند ناپایداری سیال ایجاد کند.
از گریس استفاده نکنید
از استفاده از گریس برای تراشکاری خودداری کنید. گریس تراشهها و قلمهها را به خود جذب میکند و در تراش گیر کرده و باعث ایجاد تودههای سنگین و سایش بیشتر میشود. یک قسمت وجود دارد که ممکن است گاهی نیاز به گریس داشته باشد: دوک اصلی، جایی که از یاتاقانهای روی سر عبور میکند که طبق دستورالعمل به مقدار کمی گریس نیاز است اما دقت داشته باشید خیلی کم استفاده کنید.