آموزشی

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی چیست؟

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی چیست؟

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی چیست؟ در دنیای پیشرفته امروزی روغن ها جایگاه به خصوصی دارند. به همین علت در این بخش دو روغن پرکاربرد یعنی روغن ماشین و روغن صنعتی را با یکدیگر مقایسه میکنیم.

روغن ماشین و روغن صنعتی هر دو در جایگاه خود مهم و ضروری هستند. این روغن ها هر کدام وظایف خاص خود را دارند که این وظایف تاثیر مهمی بر عملکرد خودرو و دستگاه های صنعتی دارد. قطعا شما صاحب یک خودروی شخصی هستید و می دانید که روغن موتور تا چه حد در خودرو اهمیت دارد. حال می خواهیم شما را با این روغن ها آشنا کنیم و به تفاوت های آنها اشاره ای داشته باشیم. با روغن سیتی همراه باشید.

روغن ماشین چیست؟

روغن‌های ماشین در سال‌های گذشته مانند امروز پیشرفته و غنی نبودند. سال‌ها پیش روغن ماشین فقط ترکیبی بود که روغن‌پایه و چندین افزودنی دیگر را شامل می‌شد.

علاوه بر این موارد مصرف روغن ماشین هم بسیار محدود بود. به‌عنوان‌مثال می‌توان به روان کاری، کاهش سایش، تمیزکردن، سردکردن و مراقبت از قطعات متفاوت موتور خودرو اشاره کرد.

بعد از گذشت چند سال از تولید این روغن ماشین‌ها و با پیشرفت و توسعه علم و فناوری در حوزه روغن‌موتورها و صنایع خودروسازی تغییرات گسترده‌ای در این محصولات ایجاد شد. در دنیای امروز تفاوت عمده‌ای میان روغن ماشین‌های مدرن و روغن ماشین‌های گذشته وجود دارد.

روغن ماشین‌های امروز شامل ترکیباتی پیچیده از روغن‌های پایه و افزودنی‌های مختلف که دارای فرمول‌های پیچیده و مخصوصی هستند تولید می‌شوند.

روغن‌های ماشین مدرن دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی هستند که در ادامه مطلب به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.

روان کاری و جداسازی قطعات متحرک ماشین از اصلی‌ترین و پایه‌ای‌ترین ویژگی‌های روغن ماشین‌های مدرن است که به بهترین شکل ممکن عمل می‌کند.

کاهش استهلاک پیشرانه ویژگی دیگری است که در این روغن‌ها وجود دارد و عامل مهمی برای سلامتی خودرو محسوب می‌شود و می‌توان با بررسی و مراقبت آن از بروز مشکلات جدی برای خودرو جلوگیری کرد.

کمک به جلوگیری از تجمع لجن و رسوب در موتور و بخش‌های داخلی آن هم عاملی است که روغن‌های ماشین مدرن آن را در خود دارند و به‌خوبی از پس آن برمی‌آیند.

حذف گردوخاک و ذرات خارجی در روغن ماشین و جلوگیری از وارد شدن این ناخالصی‌ها به موتور و آسیب رسیدن به آن، انجام فرایند سردسازی قطعات خودرو در بخش‌های مختلف، کمک به افزایش عملکرد و کارایی مصرف سوخت خودرو، مراقبت از موتور خودرو در زمان فعالیت در دمای پایین و بالای محیط اطراف، کمک به مراقبت از سیستم ضد آلایندگی سیستم خودرو از دیگر ویژگی‌های این نوع روغن‌ها هستند.

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی

روغن صنعتی چیست؟

روغن صنعتی گروهی از روان کارها محسوب می‌شود که در ترکیب و کامپاندهای متفاوت سیال، گریس و روغن قرار دارند. احتمالاً از نام این محصول متوجه شده باشید که این دسته از محصولات برای کاهش سایش و فرسودگی در قطعات مختلف صنعتی استفاده می‌شوند.

روغن‌ها چگالی کمتری از آب دارند. این ویژگی منحصربه‌فرد در روغن‌ها باعث این پدیده می‌شود که روغن‌ها در آب شناور بمانند.

علاوه بر این ویژگی، پدیده دیگری هم به علت چگالی پایین روغن نسبت به آب وجود دارد و آن داشتن حالتی مایع در دمای عادی محیط است. علت وجود هم‌چین پدیده‌ای چربی‌های اشباع نشده روغن‌ها است که در حالت دمای معمولی دارای حالت مایع هستند.

از ویژگی‌های منحصربه‌فردی که در محصولات خاص روغن‌های صنعتی می‌توان پیدا کرد، کمک به کاهش و یا جلوگیری از مقاومت الکتریکی است و علاوه‌برآن می‌تواند رسانایی گرمایی را هم افزایش داد.

روغن‌های صنعتی را می‌توان شامل تمام گروه‌های گاز، مایعات طبیعی، مایعات حیوانی، مایعات گیاهی، مایعات معدنی، مشتقات اسیدهای چرب و دیگر متریال‌ها، گریس‌های مواد معدنی، مواد پلیمری، موارد صابونی ساده و صابونی کمپلکس دانست.

امروزه شرکت‌های بزرگ دنیا پیشرفت‌های چشم‌گیری در زمینه تولید انواع روغن‌ها به‌خصوص روغن‌های صنعتی داشته‌اند. پیشرفت و توسعه علم و فناوری که سرعت آن روزافزون است از مهم‌ترین این پیشرفت‌ها بوده است.

محصولاتی که امروزه شرکت‌های بزرگ این حوزه به بازار مصرف‌کنندگان عرضه می‌کنند تفاوت زیادی با محصولات عرضه شده درگذشته دارد.

روغن‌های صنعتی که امروزه به بازار عرضه می‌شوند بر اساس روش‌ها و فرمولاسیون‌های ویژه و پیشرفته‌ای تولید می‌شوند و کاربرد بسیار گسترده‌ای در صنایع مختلف دارند.

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی در چیست؟

با توجه به اینکه در بخش قبلی به معرفی روغن ماشین و روغن صنعتی پرداختیم، قطعا حالا دیگر تا حدودی با تفاوت این دو روغن آشنایی پیدا کرده اید. بنابراین حالا دیگر می دانید اصلی ترین و مهمترین تفاوت این دو روغن با یکدیگر، کاربرد منحصر به فردشان است. روغن ماشین برای محافظت و نگهداری از قطعات داخلی خودرو استفاده می شود. در حالی که روغن صنعتی برای روانکاری قطعات صنعتی و ماشین آلات صنعتی استفاده می شود.

البته به غیر از نوع کاربرد این دو روغن از نظر فرمولاسیون نیز با یکدیگر کاملا متفاوت هستند. بنابراین هرگز نمی توان این دو روغن را با یکدیگر جایگزین کرد و از آنها برای مصارف دیگر استفاده کرد. به خاطر داشته باشید فرمولاسیون تمام روغن ها بر اساس نوع موتور و قطعات موتور طراحی می شود. زیرا بهینه سازی قطعات و افزایش طول عمر آنها اصلی ترین وظیفه روغن ها است.

بررسی گریس و روغن دنده برای کاربردهای خودرو و صنعتی

برای بررسی بیشتر این سوال که چه تفاوتی بین روان کننده های خودرو و صنعتی وجود دارد، ما دو محصول رایج – گریس و روغن دنده را بررسی می کنیم.

گریس هم روان کننده خودرو و هم صنعتی است. گریس که معمولاً با پایه روغن معدنی یا مصنوعی ساخته می شود، همچنین حاوی یک عامل غلیظ کننده است که کیفیت چسبناک آن را فراهم می کند. گریس های مورد استفاده در کاربردهای خودرویی و صنعتی تفاوت کمی با هم دارند، اگرچه افزودنی هایی که در آنها وجود دارد ممکن است برای استفاده خاص تغییر کند.

با این حال، روغن‌های دنده مورد استفاده در خودروها و کاربردهای صنعتی بسیار متفاوت هستند. روغن‌های دنده صنعتی برای روان‌کاری گیربکس‌های تجهیزات صنعتی ثابت استفاده می‌شوند، در حالی که روغن‌های دنده خودرو برای روان‌کاری گیربکس‌های متحرک روی برد استفاده می‌شوند. در نتیجه دمای محیطی روغن دنده مورد استفاده در کاربردهای خودرو به طور قابل توجهی متفاوت است و به عنوان یک دستگاه متحرک، نیاز به دماهای پایین و بالا بیشتر است. بنابراین روغن های دنده خودروها باید به دو دسته تک و چند درجه تقسیم شوند.

برخلاف روغن‌های دنده خودرو، روغن‌های دنده صنعتی باید با شرایط عملیاتی شدیدتر کنار بیایند. آنها به گونه ای طراحی شده اند که مقاومت کافی در برابر سایش و فشار شدید و همچنین مقاومت عالی در برابر کف داشته باشند. سیستم‌های انتقال دنده‌های صنعتی اغلب شامل یک مخزن روغن در گردش هستند که در حین کار، جریان روغن آن را مستعد تشکیل کف می‌کند که حجم روغن کار را کاهش می‌دهد و بر اتلاف گرما تأثیر می‌گذارد، یا منجر به آسیب فیلم روغن و افزایش سایش مکانیکی می‌شود.

تفاوت روانکارهای خودرویی و صنعتی

همیشه روان کننده خودرو یا صنعتی بهینه را انتخاب کنید

به طور خلاصه، روان‌کننده‌های صنعتی برای کاربردهای تخصصی‌تر طراحی شده‌اند و برای مقابله با نرخ‌ها و محیط‌های شدیدتر از اکثر روان‌کننده‌های خودرو مهندسی شده‌اند. با این حال، این بدان معنا نیست که شباهت وجود ندارد. محصولات برای هر دو کاربرد عموماً باید قوانین اساسی یک روان کننده را رعایت کنند.

آنها باید به قطعات متحرک کمک کنند تا آزادانه حرکت کنند، سایش و آسیب را کاهش دهند، اما همچنین سیستم ها را با شستشوی آلاینده های ناخواسته تمیز نگه دارند. آنها همچنین باید به عنوان یک مهر و موم عمل کنند، از قطعات محافظت کنند، اما همچنین به عنوان خنک کننده عمل کنند، گرمای ناخواسته را که کنترل نشده باقی می ماند، کاهش می دهد که می تواند به ماشین آلات آسیب برساند یا برای زندگی انسان خطری ایجاد کند.

در حالی که برخی از محصولات مانند گریس ممکن است در هر دو کاربرد استفاده شوند، برخی دیگر، همانطور که در مورد روغن دنده می بینیم، می توانند به طور قابل توجهی متفاوت باشند. برای بهترین عملکرد و محافظت، همیشه با OEM خود مشورت کنید.

کلام آخر

روغن ماشین و روغن صنعتی هر دو جزو روغن های پرکاربرد به حساب می آیند. این روغن ها هر کدام در زمینه های مختلفی کاربرد دارند و کاربردشان نیز بسیار مهم است. در این بخش به بررسی تفاوت های این روغن ها پرداختیم. با آشنایی با روغن ماشین و روغن صنعتی حالا دیگر می توانید برای موارد مختلف از این روغن ها استفاده کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *