آموزشی

ویژگی محل مناسب نگهداری از روغن انتقال حرارت

نگهداری از روغن انتقال حرارت

قبل از آنکه به محل مناسب نگهداری از روغن انتقال حرارت بپردازیم باید بدانیم روغن‌های انتقال حرارت، روغن‌هایی هستند که برای انتقال حرارت در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روغن‌ها به عنوان یک ماده نقلیه حرارتی در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این روغن‌ها معمولاً از ترکیباتی از هیدروکربن‌ها، اکسیدهای مختلف و مواد افزودنی تشکیل شده‌اند. خواص مهم این روغن‌ها شامل دارا بودن نقطه اشتعال بالا، پایداری حرارتی، پایداری شیمیایی و سایر خصوصیات مهم مانند ویسکوزیته، نقطه یخ‌زدگی و نقطه جوش است. به دلیل داشتن این خصوصیات، روغن‌های انتقال حرارت به طور گسترده در صنایع نفت و گاز، شیمیایی، پلاستیک، فولاد و سایر صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مجموعه روغن سیتی مجموعه ای پیشرو در روغن بهران حرارت و روغن صنعتی میباشد که هموطنان عزیز میتوانند برای انواع خرید روغن صنعتی با مشاوران این مجموعه در ارتباط باشند.
روغن انتقال حرارت از جمله روغن های استراتژیک صنعت میباشد که همین امر موجب میشود محل نگهداری روغن انتقال حرارت بسیار مهم باشد.

روغن‌های انتقال حرارت (Heat Transfer Oils) مواد نقلیه‌ای هستند که برای انتقال حرارت از یک محل به محل دیگر در فرآیندهای صنعتی به کار می‌روند. این روغن‌ها به عنوان یک ماده خنثی و از نظر شیمیایی پایدار برای حمل حرارت در دماهای بالا و بدون تولید کربن سیاه در محیط استفاده می‌شوند.

روغن‌های انتقال حرارت در فرآیندهایی مانند پالایش نفت، صنایع فولاد، گرمایش بخش‌های صنایع شیمیایی و داروسازی، پرس‌های گرم و … استفاده می‌شوند. علاوه بر این‌ها، این روغن‌ها به دلیل ویژگی‌های پایداری حرارتی، برای مصارف خانگی نیز به کار می‌روند. برای مثال، در سیستم‌های حرارتی کوچک مانند گرمایش آب داغ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

همچنین، روغن‌های انتقال حرارت به طور معمول در دو نوع معدنی و سنتزی تولید می‌شوند. روغن‌های معدنی از نفت خام استخراج می‌شوند و دارای ویژگی‌های مناسبی برای مصارف مختلف هستند.

روغن انتقال حرارت چیست؟

روغن‌های انتقال حرارت سیالاتی با کارایی بالا هستند که برای استفاده در تاسیسات گرمایش غیر مستقیم بسته در نظر گرفته شده‌اند. آنها از پایه‌های بسیار تصفیه شده که در برابر ترک‌های حرارتی و اکسیداسیون شیمیایی مقاوم هستند، فرموله شده‌اند.

روغن‌های انتقال حرارت را می‌توان در تاسیسات باز همانند صنایع مختلف پتروشیمی، چوب، شیمیایی و نساجی که در آن بخار شدن روغن مشکل ساز باشد، استفاده کرد. در صورت تمایل برای دیدن چند نمونه از روغن انتقال حرارت وارد لینک فوق شوید. همچنین محدوده کاربرد و توصیه‌های خاص عبارتند از (محدوده دمایی برای سیالات حجیم):

  • سیستم‌های بسته: تا 300 درجه سانتی‌گراد
  • سیستم‌های باز: تا 160 درجه سانتی‌گراد

نگهداری از روغن انتقال حرارت

ویژگی ‌روغن‌های انتقال حرارت

  • ویسکوزیته کم در دمای پایین
  • پایداری عالی و عمر در دمای بالا
  • افزایش زمان عملیات
  • مقاومت در برابر کربن و رسوبات
  • غیر قابل اشتعال
  • ارائه خدمات طولانی مدت در سیستم‌های انتقال حرارت بسته و کم فشار
  • قابلیت پمپاژ خوب در هنگام راه اندازی
  • ایمنی فرآیند گرمایش
  • عدم تشکیل کف
  • پایداری در برابر اکسیداسیون

انواع کاربرد روغن انتقال حرارت در صنایع گوناگون :

ماشینی شدن صنعت ها ی گوناگون همواره با تولید دستگاه ها و قطعات پیچیده همراه بوده است که  شرایط تولید سخت و قیمت گران آنها برای صنایع مختلف کمرشکن بوده  از همین رو نگهداری دستگاه های صنعتی بدون کم شدن کارایی آنها در دراز مدت دغدغه ی اغلب صنعت گران  است.

صنعت گران برای غلبه بر این مشکل راه ها و روش های گوناگونی را امتحان کرده اند که تولید روانکار های صنعتی یکی از این روش بوده است.

برای آنکه دستگاه های صنعتی بدون آسیب در درازمدت با همان کارایی اولیه به فعالیت خود ادامه دهند از روانکار های صنعتی در جهت بالا بردن عملکرد و کیفیت و طول عمر آن ها استفاده می شود.

محل نگهداری از روغن انتقال حرارت چه شرایطی دارد؟

نگهداری مناسب روغن‌های انتقال حرارت بسیار مهم است و باید با دقت و احتیاط انجام شود. در غیر این صورت، ویژگی‌های روغن به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد و ممکن است خطراتی مانند آتش سوزی و انفجار در فرآیندهای صنعتی به وجود آید.
برای توجه بهنگهداری از روغن انتقال حرارت باید به نکات زیر بپردازیم:

۱- حفظ نظافت روغن: بهتر است روغن هنگام استفاده و در حین پر کردن مخازن با نظافت کامل و بدون گرد و غبار تمیز شود. همچنین، توصیه می‌شود روغن در محلی که دسترسی کودکان و حیوانات ممکن است داشته باشد، نگهداری نشود.

۲- کنترل دما: دمای روغن در طی فرآیند باید در محدوده مجاز باشد. افزایش دما بیش از حد مجاز ممکن است باعث تغییر شیمیایی روغن شود و از کیفیت آن کاسته شود.

۳- جلوگیری از آلودگی: جلوگیری از آلودگی روغن به رطوبت، گرد و غبار و سایر مواد محیطی اهمیت دارد. برای این منظور، پوشش مناسب برای مخازن روغن‌ها و نگهداری در محیطی خشک و پاک توصیه می‌شود.

۴- آزمایش مداوم: برای اطمینان از کیفیت و عملکرد مناسب روغن‌های انتقال حرارت، باید به صورت دوره‌ای آن‌ها را آزمایش کرد و در صورت لزوم با توجه به نتایج آزمایش، روغن را تعویض کرد.

۵- نگهداری در محیط مناسب: روغن‌های انتقال حرارت باید در محیط خشک و خنک نگهداری شوند.

3 نکته مهم قبل از خرید روغن انتقال حرارت

همانطور که گفته شد، در هر سیستمی که نیاز به یک سیال برای انتقال گرما باشد می‌توان از این روغن‌ها استفاده کرد. اما در این قسمت به نکاتی اشاره شده است که قبل از خرید باید به آن توجه نمایید :

1. انتخاب مایع مناسب

انتخاب سیالات اشتباه احتمالا منجر به تخریب سریع، خرابی تجهیزات مرتبط با آن محصولات تخریب، رسوب گیری سیال بر روی عناصر سطحی در تجهیزات، افزایش هزینه‌های تعمیر و نگهداری و کاهش راندمان در انتقال حرارت و کل سیستم می‌شود.

هنگامی که روغن انتقال حرارت به درستی با انتخاب شده و در دستگاه فوق استفاده می‌شود، سیستم‌های انتقال حرارت ایمن هستند و با طراحی کم تعمیر و نگهداری می‌شوند. اگر این عوامل بدیهی تلقی شوند، خطرات ذاتی هر عملیات در دمای بالا به طور تصاعدی افزایش خواهد یافت. بنابراین، انتخاب روغن انتقال حرارت متناسب با نیاز دستگاه بسیار مهم است.

2. محدوده دمای عملیاتی

تعیین این محدوده بیش‌ترین ارتباط را با کار شما دارد. مقیاس حداکثر دمای عملیاتی به عنوان دمایی تعریف می‌شود که در آن سیالی که به آن نگاه می‌کنید می‌تواند عملکرد کارآمدی را به شما ارائه دهد و اگر به درستی از آن استفاده کنید، می‌تواند مدت زمان معقولی در سیستم شما دوام بیاورد.

3. آب و هوا و محیط

در نظر گرفتن این گزینه نیز بسیار حائز اهمیت است چرا که وجود سیالی با حداقل دمای راه اندازی بالاتر از دمای محیط شما باعث ایجاد مشکل می‌شود. یک سیال با راه‌اندازی پایین‌‎تر، طول عمر مایع و محافظت در برابر تخریب زودرس در طول فرآیند می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

نگهداری از روغن انتقال حرارت

عوامل انتخاب روغن انتقال حرارت

چهار عامل اصلی وجود دارد که بر نوع سیال انتقال متناسب با یک پروژه خاص تأثیر می گذارد. اولین مورد دما است. حداقل و حداکثر دمای عملیاتی مستقیماً با انواع سیال ارتباط دارد.

به عنوان مثال، آب دارای حداکثر دمای پایین تری نسبت به سایر سیالات انتقالی است و مذاب نمک می تواند در دماهای بسیار بالاتری کار کند.

قابلیت پمپاژ یکی دیگر از نکات مهم است. سیال باید بتواند با سرعت جریان و راندمان مطلوب پمپاژ و گردش شود تا گرمایش و عملیات موثر حفظ شود.

به طور مشابه، الزامات فشار نیز مناسب بودن سیال انتقال حرارت را تعیین می کند. اگر سیال برای فشارهای بالاتر یا کمتر از نیاز پروژه مناسب تر باشد، می تواند منجر به ناکارآمدی شود.

در نهایت، پایداری حرارتی باید در نظر گرفته شود. اگر سیال تحت گرمای عملکرد منظم تجزیه شود، خواص فیزیکی سیال را تغییر خواهد داد. در حالی که این البته کارایی عملیاتی را تحت تأثیر قرار می دهد، می تواند خطرناک باشد و خطر آسیب جدی برای تجهیزات ایجاد کند.

عوامل دیگر که در انتخاب روغن انتقال حرارت مناسب است عبارتند از:

  • خوردگی
  • انجماد
  • چرخه های گرم/سرد
  • اقتصاد بلند مدت
  • سمیت

موارد عملی

در عمل، استفاده صنعتی از روغن حرارتی مزایای زیادی را برای فعال کردن سیستم‌های کنترل حرارت پیشرفته به ارمغان آورده است که عملکرد بسیار بالاتر و صرفه‌جویی قابل توجهی در هزینه ارائه می‌دهد.

این به این دلیل است که ویژگی‌های روغن حرارتی از خوردگی یا رسوب در لوله‌هایی که آن را حمل می‌کنند جلوگیری می‌کند و ایمنی بیشتری را در فعالیت‌های خاص صنعت یا شرکتی که نیاز به سیستم گرمایش کارآمد و غیرمستقیم دارد، فراهم می‌کند.

اگر صرفه جویی در سوخت مربوط به فرآیند گرمایش با روغن حرارتی را که بین 20 تا 25 درصد در رابطه با استفاده از بخار تخمین زده می شود را اضافه کنیم، خواهیم دید که این یک سیستم کارآمد، پیشرفته و اقتصادی است.

با تشکر از شما برای مطالعه مقاله روغن انتقال حرارت چیست یا روغن حرارتی چیست بعلاوه انواع مختلف روغن حرارتی ، امیدواریم توانسته باشیم به شما در شناخت انتخاب روغن حرارتی کمک کرده باشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *