آموزشی

راهنمای انتخاب روغن گیربکس

انتخاب روغن گیربکس

آنچه در این راهنمای انتخاب روغن گیربکس می‌خوانید، فراتر از نکاتی برای انتخاب روغن گیربکس است. در این مطلب قرار است در کوتاه‌ترین زمان ممکن، شما را تبدیل به یک حرفه‌ای بکنیم؛ فردی که کاربرد روغن گیربکس را می‌شناسد و براساس شناخت خود از ماشینش، اقدام به انتخاب روغن گیربکس مناسب می‌کند. ما در این مقاله قصد نداریم به شما بگوییم که از کدام برند روغن گیربکس بخرید، فقط می‌خواهیم کمک کنیم با آگاهی بهترین برند روغن گیربکس را انتخاب کنید. با روغن سیتی همراه باشید.

روغن گیربکس چه کاربردی دارد؟

اصولا وقتی حرف از روغن می‌شود، اولین کاربردی که به ذهن آدم می‌رسد روانکاری است. روغن گیربکس نیز از این قاعده مستثنی نیست و کاربرد اصلی‌اش روان سازی عملکرد گیربکس است. برخلاف تصور عموم، گیربکس یک چهارچوب سفت و سخت نیست. اتفاقا در ساختار گیربکس تعداد زیادی قطعات متحرک نیز وجود دارد. وظیفه‌ی روغن گیربکس، روان کردن حرکت قطعات متحرک موجود در این سیستم است. حال اگر گیربکس خودرویی اتوماتیک باشد، همین روغن ضمن روان کردن حرکات قطعات متحرک آن، ساختار گیربکس را نیز خنک کرده و انتقال نیرو از موتور به جعبه دنده را تسهیل می‌کند.

اگر چه در ادامه راهنمای انتخاب روغن گیربکس، پیرامون اینکه آیا خودروهای مختلف باید از روغن‌های گیربکس متفاوتی استفاده کنند، صحبت خواهیم کرد. تا همین جای کار بهتر است بدانید که برای روغن کاری انواع مختلف گیربکس، از انواع روغن‌های مختلف استفاده می‌کنند. روغن‌های ATF، روغن‌هایی هستند که از آن‌ها برای روغن کاری گیربکس‌های اتومات استفاده می‌شود. از سوی دیگر، برای روغن کاری گیربکس‌های دستی، می‌توانید از دیگر انواع روغن‌ها استفاده کنید.

انتخاب روغن گیربکس

فرق بین روغن دنده و روغن گیربگس چیست؟

شاید ساده ترین پاسخ به این سوال این باشد که روغن دنده (واسکازین) مخصوص خودروهایی با جعبه دنده دستی(Manual Gear Boxes) و روغن گیربکس (Automatic transmission fluid) مخصوص خودروهایی با جعبه دنده اتوماتیک (Automatic Transmissions) است. شاید در نگاه اول این موضوع بسیار ساده باشد ولی وجود استثناهایی در بعضی موارد باعث شده این موضوع کمی پیچده باشد. برای اینکه بتوانیم درک درستی از اختلاف این دو روان کننده داشته باشیم بهتر است در ابتدا فرق بین جعبه دنده اتوماتیک و جعبه دنده دستی را مورد بررسی قرار دهیم.

هر دو سیستم (گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک) به نوعی عملکرد یکسانی دارند که به ما اجازه تعویض دنده برای کنترل سرعت، قدرت و جهت حرکت را می‌دهند. اما چیزی که باعث اختلاف این دو سیستم می­‌شود نوع فرآیند انتقال قدرت با توجه به نوع روغن گیربکس موجود در سیستم است.

انواع روغن گیربکس

گیربکس خودرو می تواند دستی یا اتوماتیک باشد، هر کدام نیاز به استفاده از مایع مناسب دارند. بیایید در مورد تفاوت بین روغن دستی و اتوماتیک بیشتر بدانیم:

روغن گیربکس دستی چیست؟

  • برای گیربکس های دستی، اینها را MTF یا سیالات انتقال دستی می نامند.
  • روغن گیربکس دستی از زمان تکامل اولین وسایل نقلیه وجود داشته است.
  • امروزه از روغن گیربکس دستی در مدل های قدیمی خودرو استفاده می شود.
  • مایع گیربکس دستی باید حاوی مواد افزودنی ضد سایش و حمل بار با کیفیت باشد تا حفاظت سیستم را افزایش دهد.
  • روغن گیربکس دستی غلیظ تر از همتای اتوماتیک خود است، پس ما نباید از آن در وسایل نقلیه با گیربکس اتوماتیک استفاده کنیم، حتی مدل های جدید خودرو با گیربکس دستی نیز از مایع اتوماتیک استفاده می کنند.
  • روغن های گیربکس دستی معمولا قهوه ای تا کهربایی هستند و بوی تندتری دارند.
  • MTF ها معمولا حاوی مواد افزودنی فشار شدید برای مقابله با شرایط گیربکس های دستی هستند. این مواد افزودنی EP نیز نامیده می شوند، حاوی ترکیبات خاصی هستند که با فلزات زرد رنگ مانند مس و برنج واکنش می دهند. بنابراین، یک MTF برای سیستم هایی که حاوی فلزات زرد هستند باید با دقت انتخاب شود.
  • قبل از خرید حتما دفترچه راهنمای سازنده را مطالعه کنید.

انتخاب روغن گیربکس

روغن گیربکس اتوماتیک چیست؟

  • روان کننده های گیربکس های اتوماتیک ATFs: Automatic Transmission Fluids نامیده می شوند.
  • روغن های گیربکس اتوماتیک نقش اساسی در روانکاری گیربکس های اتوماتیک و سیستم های سرویس قدرت دارند.
  • روغن گیربکس اتوماتیک همچنین به عنوان مبدل گشتاور عمل می کنند.
  • مایعات گیربکس اتوماتیک رقیق تر از نمونه های دستی خود هستند و قرمز یا سبز هستند.
  • با این حال، رنگ روان کننده می تواند بسته به سازنده متفاوت باشد.
  • سیستم کدگذاری رنگ به کاربران کمک می کند تا به راحتی روغن های گیربکس را از روغن موتور و سایر مایعاتی که از داخل خودرو عبور می کنند متمایز کنند، قرمز شفاف همچنین شناسایی آلاینده ها و نشت مایع انتقال را آسان تر میکند.
  • ATF های مختلف برای انواع مختلف گیربکس هستند، مانند: گیربکس دو کلاچه (DSG) / گیربکس متغیر پیوسته (CVT) / و گیربکس اتوماتیک 6، 7، 8، 9 و حتی 10 سرعته مگابایتی.

مواردی مهم در انتخاب روغن گیربکس:

  • روغن گیربکس مانند روغن موتور روان کاری واجب برای خودرو است.
  • روغن گیربکس روغن دنده نیز نامیده می شود.
  • این روان کننده عملکرد درست و عمر طولانی گیربکس ها، جعبه های انتقال و دیفرانسیل ها را در خودروها، کامیون ها و سایر ماشین آلات تضمین می کند.
  • روغن های گیربکس مانند روغن موتور از روغن پایه (معدنی، نیمه مصنوعی یا کاملا مصنوعی) و مواد افزودنی تشکیل شده اند.
  • انتخاب روغن گیربکس به عوامل مختلفی از جمله سازنده خودرو و نوع گیربکس بستگی دارد.

چه زمانی باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟

اگر گیربکس ماشینتان اتوماتیک است، باید بعد از طی مسافت 60 هزار کیلومتر، روغن گیربکس خودروی خود را چک کنید. اصولا از شصت هزار به بعد، روغن گیربکس خودرو شروع می‌کند به بازی درآوردن. با این حال، ممکن است خودرویتان تا صد هزار کیلومتر هم بدون نیاز به تعویض دوام بیارید. با توجه به اقتصادی بودن قیمت روغن گیربکس، نسبت به هزینه‌ی تعمیرات، بهتر است اجازه ندهید که کار تعویض روغن به دقیقه‌ی نود موکول شود. قبل از طی 100 هزار کیلومتر و در حالت ایده‌آل، دور و بر شصت هزار کیلومتر کلک کار را بکنید.

اگر گیربکس خودرویتان دستی است، به‌جای شصت هزار کیلومتر، باید از کیلومترِ پنجاه هزار، خودتان را آماده‌ی تعویض روغن گیربکس کنید. اصولا زمانی که ماشین‌های دستی، مسافتی بین 50 تا صد هزار کیلومتر را طی می‌کنند، نیاز به تعویض روغن گیربکس پیدا می‌کنند.

اگر از خودرویتان خیلی کار می‌کشید، بهتر است پس از طی مسافتی معادل 30 هزار کیلومتر، روغن گیربکس خودرویتان را چک و تعویض کنید. البته که این اعداد می‌توانند در ماشین‌های مختلف متفاوت باشند. بهتر است برای رسیدن به اعداد دقیق، پس از مرور این راهنمای انتخاب روغن گیربکس، به راهنمای استفاده از خودرویتان رجوع کنید.

انتخاب روغن گیربکس

تفاوت روغن موتور با روغن گیربکس

همانطور که از نام آنها مشخص است، این نوع سیالات برای محیط های عملیاتی مختلف مهندسی شده اند.

روغن موتور جزء ضروری موتور احتراق داخلی است، وظیفه اصلی آن کاهش اصطکاک بین قطعات متحرک موتور است. به غیر از روانکاری موتور، آب بندی را نیز افزایش می دهد، از خوردگی جلوگیری می کند و ظاهر لجن را کاهش می دهد.

روغن گیربکس قطعات گیربکس را روغن کاری می کند، اجزای متحرک خود را روغن کاری می کند، گیربکس را خنک می کند و عملکرد سیستم های هیدرولیک را افزایش می دهد. همچنین دارای مواد افزودنی ضد خوردگی است و آب بندی را افزایش می دهد.

معایب استفاده از روغن موتور به جای روغن گیربکس:

  1. شاید بگوییم روغن موتور می تواند به جای روغن گیربکس استفاده شود چون مواد شوینده ای دارد و حاوی مشتقات احتراق است اما این مواد می توانند به مرور زمان تخریب شوند و در نتیجه سیستم دنده شما سریعتر فرسوده شود.
  2. استفاده از روغن موتور همچنین باعث روانکاری ناکافی، گرمای بیش از حد و حتی آسیب غیرقابل برگشت گیربکس میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *